Voor veel jongeren blijft het een enorme uitdaging om te bepalen wat ze nu later willen worden. Vooral als je nog druk bezig bent met alles rondom school, is het natuurlijk op bepaalde leeftijd toch moeilijk. Er wordt namelijk al vaak op jonge leeftijd van je verwacht dat je ongeveer weet welke richting je op wilt. Een studiekeuze is daarom in veel gevallen ook niet altijd direct de juiste. Niets om je voor te schamen overigens, want je bent echt niet de eerste en ook zeker niet de laatste. Wat je namelijk ziet, is dat er allerlei verschillende invloeden van buitenaf bepalen welke keuze of er wordt gemaakt. Vriendjes op school bepalen bijvoorbeeld ook voor een groot deel wat de uiteindelijke keuze wordt. Om je een idee te geven, hoe jij voor jezelf kunt bepalen wat je later wilt worden, hebben we een aantal zaken voor je op een rijtje gezet.

Doe wat je leuk vindt

De kans dat jij op je 15e weet dat je een controller functie wilt gaan bekleden is vrij klein. De meesten willen namelijk vaak brandweerman worden of een soortgelijke functie bekleden. Logisch, want op jonge leeftijd heb je natuurlijk geen idee wat een controller functie inhoudt. Het is dus vooral belangrijk dat je iets gaat doen wat je leuk vindt. We moeten immers toch nog de nodige jaren werken voordat we mogen genieten van ons pensioen. Dan kun je er maar beter voor kiezen om iets leuks te doen, in plaats van iets wat je niets aan vindt en je wel heel veel geld mee verdient. Je zult namelijk merken, dat dit op lange termijn alleen maar tegen je gaat werken. Er is namelijk niets zo vervelend, als dat je met tegenzin naar je werk moet.

Loop eens een dagje mee

Heb jij het idee dat je wel ongeveer weet wat je wilt worden, dan is het goed om eens een dagje mee te lopen. Stel een controller functie lijkt je wel wat, dan is het helemaal niet gek om hier eens naar te kijken. Veel bedrijven, maar ook scholen organiseren vaak één of meerdere keren per jaar een meekijk/meeloop avond of dag. Zo kun je niet alleen kijken of een bepaalde job je iets lijkt, maar kun je ook direct vragen stellen over van alles en nogwat. Zo kun je voor jezelf een goed beeld schetsen en uiteindelijk bepalen of die droombaan die jij voor ogen had, wel echt zo rooskleurig is, als dat je dacht.

Praat erover met je ouders

Weet jij nog niet goed wat je wilt worden, dan is het natuurlijk altijd goed om dit ook met je ouders te bespreken. Door de kennis en ervaring die zij hebben, kunnen ze je wellicht voorzien van wat handige adviezen, zodat je uiteindelijk wel een keuze kunt maken waar je volledig achterstaat.