Wanneer je een zegelverzameling geërfd hebt, maar je weet de waarde niet, dan kun je dit laten taxeren. Dat is een goed idee, zeker als je de verzameling wil gaan verkopen. Je hebt dan de zekerheid dat je verzameling op waarde wordt geschat.

De waarde van postzegels 

Er zijn een paar belangrijke componenten om te onthouden bij het beoordelen van een postzegel. 

Bepaal het land en de datum. Kijk eerst naar het land waar de zegel vandaan kom en wanneer deze gestuurd is. Op de meeste postzegels vind je dit terug. Een gespecialiseerde catalogus van postzegels is een geweldige middel voor de identificatie van postzegels.

Zoek naar een inscriptie. Een eenvoudige zoektocht naar de inscriptie op de zegel kan gemakkelijk het land van herkomst van een stempel weergeven.

Watermerk

Let op de watermerken. Watermerken verschijnen soms op papier dat wordt gebruikt bij het afdrukken van zegels en ze kunnen eenvoudig worden gedetecteerd met behulp van watermerkvloeistof. Plaats eenvoudigweg de zegel naar beneden in een watermerklade, voeg een paar druppels vloeistof toe en wacht tot het droog is. 

Zodra het klaar is, kun je de ontwerpen, letters, cijfers en picturale elementen van de watermerken bestuderen om de oorsprong van de zegel te identificeren. Grote postzegelcatalogi bieden individuele aanbiedingen voor postzegels van soortgelijke ontwerpen die op papieren zijn afgedrukt met verschillende watermerken.

Niet alle zegels zijn afgedrukt op watermerkpapier, dit betreft over het algemeen oudere postzegels. Wanneer er een watermerk aanwezig is, dan verhoogt dit in ieder geval de waarde van de zegel.

Catalogus

Als je postzegelverzameling gaat verkopen, moeten de zegels geïdentificeerd worden om de waarde te bepalen.

Daarvoor wordt een gespecialiseerde catalogus van postzegels gebruikt met waarin foto’s en prijswaarderingen, die gesorteerd op datum van uitgifte staan. Je kunt ook zelf zoeken in prijsgidsen, die meestal worden verkocht in filatelie winkels. 

Hoewel deze gidsen over geweldige informatie over de geschatte waarde bieden, verwijzen ze over het algemeen naar zegels die in perfecte staat verkeren. Dit is bij de meeste zegels niet het geval. 

Postzegels met bijna gelijke marges worden beschouwd als visueel aantrekkelijk en vertegenwoordigen daarom een hogere waarde. Het ontwerp moet uitgebalanceerd zijn in relatie tot andere delen van de stempel, zoals de marge en vignet.

Centeren

Postzegels die niet goed zijn gecentreerd, waren tijdens het afdrukken verkeerd uitgelijnd bij het perforatieproces. Het is belangrijk om op te merken dat postzegels uit 1857 oorspronkelijk werden ontworpen als imploraten en omdat de marges vrijwel niet-bestaand zijn, raken de perforaties vaak het ontwerp, zelfs op goed gecentreerde voorbeelden.

De toestand van een zegel is één van de belangrijkste factoren bij het bepalen van de waarde ervan. Deskundige verzamelaars begrijpen dat perforaties die ontbreken, vervaagde kleuren en andere onvolkomenheden de waarde sterk verminderen. Postzegels worden over het algemeen gesorteerd op een schaal van fantastisch tot onder het gemiddelde met verwijzing naar het stempelontwerp.

Je postzegels verkopen doe je het liefst bij een handelaar die je een betrouwbare taxatie geeft van de werkelijke waarde. Dan weet je zeker dat je verzameling op waarde wordt geschat.