Zoek je een oplossing voor meer privacy in huis? Er zijn verschillende opties om meer privacy te creëren. Je kunt planten in de vensterbank zetten, grote planten in de voortuin zetten, rolgordijnen of speciale top-down bottom-up gordijnen ophangen of natuurlijk, raamfolie opplakken! Raamfolie heeft een privacy effect. Er kan vrijwel niet doorheen gekeken worden. Kies wel een goede raamfolie, bijvoorbeeld met melkglas of gezandstraald effect. Ook de meeste standaard raamfolies zijn voorzien van een privacy effect waar niet goed doorheen gekeken kan worden. Wil je iets met extra sfeervolle uitstraling? Dan zijn er ook nog raamfolies met patroontjes, kleurtjes en printjes. Het aanbod raamfolie is tegenwoordig steeds uitgebreider. Hoewel er zoveel diversiteit is, kiezen de meeste mensen voor een neutrale raamfolie zoals gezandstraald, melkglas of standaard. Zo oogt het niet te druk, maar creëer je wel het gewenste privacy effect op je ramen.

Raamfolie wordt veelal aangebracht als strook, dus niet het volledige raam van boven tot onder. Vaak is één strook van zo’n 45 cm breed al voldoende. Zo kun je er nog wel boven of onderdoor kijken en sluit je dus niet het volledige zicht af. Vaak is alleen de directe inkijk niet gewenst waardoor een strookje anti inkijk folie voldoende is. Op badkamerramen of slaapkamerramen gelden vaak weer andere wensen. In de badkamer is zicht helemaal niet gewenst, dan wordt het raam wel van boven tot onder, totaal afgeplakt. Wanneer je onder de douche staat wil je natuurlijk niet dat de buren bij jou de badkamer inkijken. Ook op de slaapkamer is het soms gewenst het gehele raam te beplakken omdat ook dat een plek is waar je je omkleed en waar het niet gewenst is dat de buren naar binnen kijken. Houd er rekening mee dat wanneer je op slechts tien of twintig centimeter van het raam af staat, het zicht nog wel redelijk goed is. Hoe verder je van het folie af staat, hoe slechter het zicht wordt. Wanneer je een kleine badkamer hebt is het dus verstandig om daar rekening mee te houden. Je kunt het eventueel ook even uitproberen door zelf buiten te gaan staan en kijken hoe het zicht naar binnen is.

Raamfolie is voordelig in aanschaf en het aanbrengen is een eenvoudige klus. Kleine ramen kun je vaak alleen wel beplakken, bij grotere ramen raden we aan om met zijn tweeën te werk te gaan.