SEO, ofwel zoekmachine optimalisatie is voor veel bedrijven kei rendabel. Hoger in Google komen, betekent meer verkeer. Meer verkeer betekent in veel gevallen ook een hogere Click Through Rate (het klikpercentage). Dit resulteert in een hogere omzet. Ook als je geen webshop bent is SEO belangrijk. SEO kan ook voor meer offerte-aanvragen of telefoontjes zorgen. In dit artikel leggen geven we 5 makkelijk en praktisch uitvoerbare tips.
- Start bij het begin: zoekwoordenonderzoek
Het achterhalen van zoekwoorden waar maandelijks op gezocht wordt is belangrijk. Wanneer een bepaald trefwoord geen zoekvolume heeft, is het jammer van de moeite en tijd die je erin stopt, want het effect zal uitblijven.
Ook de zoekintentie van een bepaald woord is enorm belangrijk om in je achterhoofd te houden. De zoekopdracht en pagina waarmee je op het woord focust moet een match hebben. Een zoekopdracht als ‘haarföhn kopen’ heeft een kopersintentie. Hoogst waarschijnlijk willen ze op een productcatalogus uitkopen waar ze gelijk prijzen zien. Wanneer je als webshopeigenaar dan een pagina hebt met enkel veel tekst over een föhn, ontstaat er een mismatch.
Om goed en gedegen zoekwoordenonderzoek uit te voeren kan je een gratis tool zoals Ubersuggest gebruiken. Let wel op dat je wel met limieten per dag werkt.
- Voer concurrentie onderzoek uit
Het is altijd even makkelijk om bij de concurrent te kijken. In dit geval wel heel makkelijk – je hoeft enkel het zoekwoord waar jij je op wilt focussen in Google te typen en op het eerste paar organische resultaten te klikken. Wat valt je daar bij op? Zijn er bepaalde aspecten waar het eerste resultaat wel gebruik van maakt en het tweede resultaat niet? Hoeveel inkomende links hebben de concurrenten?
Noteer waar de concurrent goed op scoort. Dit kan zijn de gebruiksvriendelijkheid maar ook andere SEO-aspecten zoals de metagegevens, headers of interne links op de pagina.
- Optimalisatie van content en linkbuilding
Nu ben je toegekomen aan de daadwerkelijke uitvoering: content optimalisatie en linkbuilding. In de voorgaande twee stappen heb je gekeken op welke zoekwoorden jij als bedrijf op wil focussen en heb je gekeken waar concurrenten goed op scoren. Nu is het taak om voor contentcreatie. Dit wordt veelal gedaan in vorm van tekst en afbeeldingen. De laatste jaren gebruikt men juist voor veel informatieve zaken infographics. Een gebruiksvriendelijke manier om informatie op te slaan en te verwerken.
Buiten content is het aantal inkomende links naar het domein en pagina ook belangrijk. Hoe meer inkomende links je krijgt, des te meer stemmen Google voor het domein telt. Het liefst wil je stemmen krijgen van de wat grotere jongens in dezelfde branche. Dit zijn bedrijven/bloggers die veel autoriteit hebben in de branche.