Als je eenmaal een webshop gaat beginnen zijn er een aantal dingen wat je op je website moet hebben. In eerste instantie moet je natuurlijk een website maken of laten maken. Afhankelijk van het product wat je verkoopt kost het ook nog enige tijd om alle producten op de website te zetten.

Als je eenmaal alle producten klaar hebt staan en er een betalingssysteem achter hebt zul je dus in principe al kunnen verkopen. Maar behalve wat producten en betaalmogelijkheden zijn er nog meer punten waar je rekening mee moet houden. Er zijn namelijk een aantal vermeldingen die verplicht zijn om op je website te tonen. Om te zorgen dat je achteraf geen problemen krijgt door het missen van deze punten, kun je maar beter zorgen dat je het voor de livegang van je webshop goed en duidelijk op je site hebt staan.

Een aantal belangrijke punten voor een goede webshop zijn:

  • Contactpagina met gegevens als KVK en BTW nummer.
  • Retour informatie; In principe ben je verplicht een retourzending te accepteren. Je moet dus zorgen dat er informatie over je retourbeleid op de site staat.
  • Verzendkosten vermelden op site.
  • Prijzen en informatie over de producten.
  • Je moet een mogelijkheid geven voor mensen om een klacht achter te laten.
  • Algemene voorwaarden die aan wettelijke eisen voldoen.
  • Privacy beleid melden; je moet uitleggen hoe je omgaat met de privacy gegevens van klanten.
  • Mobiele website; tegenwoordig worden veel website bezocht door mobiele gebruikers. Het is dus belangrijk dat je je website gebruiksvriendelijk maakt voor mobiele gebruikers.

Nou zijn er natuurlijk ook een aantal markten waarbij je vooraf je producten kunt bestellen en deze vervolgens zelf moet afhalen. Denk hiervoor aan het bestellen van eten, hapjes of zelfs vuurwerk. Je kunt vuurwerk vooraf bestellen maar pas ophalen tijdens de verkoopdagen aan het einde van het jaar. Het is wel erg belangrijk dat je dit dan duidelijk op je website vermeldt en mensen dus niet verwachten dat deze producten met de post worden verstuurd en denken met een paar dagen hun pakket te ontvangen.

Kortom, het maken van een goede webshop neemt enige tijd in beslag. Daarnaast wordt er tegenwoordig ook gerekend op een erg snelle service en verwerking van de bestellingen. Bijna overal wordt er vermeld: ‘Vandaag besteld, morgen in huis’. Kun jij deze service ook bieden? En in hoeverre zijn jouw producten interessant als jij deze service niet kan bieden? Het snelle bestellen en bezorgen is het nieuwe ‘normaal’ geworden en mensen willen liever zo snel mogelijk de bestelde spullen ontvangen vooral bij producten van decoratiewinkels en cadeaushops.

Als je ervoor kiest om een webshop te beginnen naast een fulltime baan, dan moet je je wel afvragen of jij kunt concurreren met andere webshops die hele dagen volop draaien. Maar goed, voordat je zelf volop kunt draaien zul je eerst door een startfase heen moeten om hieruit je volledige inkomen te halen. Het belangrijkste is dat als je een bepaalde service belooft op je site, je deze ook moet nakomen.